ett dressyrpass!

 
 
Det måste nog finnas hundra olika sätt att lägga upp ridpassen. jag tror på varierat. men att delar ska finnas med där man alltid sätter hästarna på bakbenen, varierar formen och farten. det är de största delarna i mina ridpass.
 
Sedan gör jag mycket sidförande med Priffe, då han tar tag i traven på ett helt annat sätt, samma sak gäller att jag lägger mycket vikt på galopparbete. sen får man ju ta hästarna som individer och känna lite på vad för häst man sitter på. Priffe har lite stela bakben i början av ridpass, då behöver han komma igång, såhär kan ett dressyrpass se ut för oss:
 
Jag börjar med att skritta honom i närmare 10 minuter, tycker skrittvärmningen på långa tyglar är superviktig. sedan kortar jag upp honom i högre form och börjar flytta bakbenen på honom, flyttar ut bakbenen i hörnorna och på volter. lite lättare slutor och så vidare. då lossar han i ryggen, höfterna och han blir mer medgörlig. då länger jag oftast ut halsen på honom och travar honom lång och låg i ganska långsam takt i några varv, för ytterligare värmning och han blir lite goare i kroppen. efter det gör jag samma sak som i skritten, plockar upp honom och fortsätter med sidförande, men nu även mycket övergångar och så brukar jag lägga in otroligt mycket olika vägval för att hålla uppe variationen och så att det händer mycket i priffes huvud.
 
När galopparbetet kommer in börjar jag i ganksa långsam galopp i lätt sits, men huvudet fortfarande i hög form, han kommer mycket lättare på bakbenen då. vilket de flesta hästar gör. annars är han nästan som en gunghäst, åker huvudet ner, flyger bakbenen upp och han förlorar bakbensaktivitet och galopperar på bogarna. sedan varierar jag med lätt sits och mycket tempoväxlingar och trav inslag. en del galopp varierar jag även formen. då han oftast är så pass på bakbenen och har den aktiviteten att han behåller galoppen oavsett hur han går. känns han så, så vet jag att det har gått bra.
 
sedan travar jag en stund och rider lite slutor eller skänkelvikning. nu brukar det vara dags för en skrittpaus dessutom, varför jag inte ger skrittpaus direkt efter galoppen är för att jag tycker det verkar goare för Priffe att gå från långsamt till långsammare när han ska få paus.
 
sen plockar jag upp honom och galopperar lite till, lägger in mycket ökningar och samlingar tätt på varandra. en halv långsida ökar jag och nästa samlar jag allt vad jag kan. då sätter han bakbenen må jag säga!
 
sen brukar jag träna på lite nya saker innan jag avslutar, som nu har vi börjat med öppnor och längningar i traven. gör det i kanske fem-tio minuter, tycker det blir bäst att göra nya saker i slutet eller någon gång där han känns som bäst, då blir förutsättningarna att det blir bra mycket bättre!
 och sedan skrittar jag av honom. i 15 minuter med mycket klapp på halsen och ute.
 
som ni kanske märkt nu så lägger jag otroligt mycket vikt på att han inte ska gå på bogarna utan verkligen jobba korrekt. jag har mycket kunskap för att vara 17 år, speciellt efter alla träningar för Reine, som verkligen förklarar noga för mig precis allt vi gör och varför vi gör si och så och vad det är bra för. Det är mycket jag kan ta med mig på andra hästar. jag känner faktiskt det själv att jag har mycket mer kunskap och jag har lättare att rida olika hästar, jag har blivit grymt duktig, om man får säga så?
 
Här går Priffe i en högre form precis i lodplanet, och det är såhär jag strävar att han ska gå när jag plockar upp honom. ibland får man lyfta lite då han är bekväm av sig. Lyfta, lätta och trycka på. då brukar han rätta sig fint och peta ut näsan och lyfta lite på huvudet igen. här rör han sig även fint i bakkärran, man ser att under detta passet gick han riktigt bra, finns ju typ 100 bilder till :) 
 
vill ni jag ska lägga upp hur jag börjar eller lägger upp ett hopp och-markarbetspass också, eller kanske hur jag tänker på en framridning? tycker själv att sånna här inlägg kan bli intressant om personen är kunnig och man kan dela mycket åsikter. läst mycket sånna har inlägg själv och kunnat snappa åt mig en hel del kunskap, lärdom och tips!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0